Bugün annemdeydik hep beraber...

Bugün annemdeydik hep beraber. Hala, yenge, teyze, kuzen cümbür cemaat. Sağolsun herkes te şk şık gelmiş, baktım hepsine teker teker, 75 yaş üstü bu kadar mı zarif olunur. Maşallah... İnşallah o yaşlarımızda biz de bu kadar bakımlı bu kadar zarif oluruz.

Annem babam için dua okumak ve ardından da güzel bir öğle yemeğiyle konuklarını ağırlamak arzusundaydı. Çok önceden başladı hazırlıklara canımın içi. Heyecan dolu bir şekilde yaptı menüsünü, bir ablamdan bir benden sürekli teyidlerini alarak. Bir de görseydiniz nasıl lezzetli yemekler yapmış, ortalık çiçek gibi,. Mis gibi kokular evin hacminden fazla, siz içinize çekmesenizde zorla giriyor burnunuza... Tam da babamın hep çok sevdiği gibi. Bayılırdı evde misafir olsun, cümbüş olsun, herkes gülsün eğlensin... Kendisi koltuğuna oturur, yüzünde tebessüm izlerdi hepimizi... Sanırım gurur duyardı ailesiyle... Canım benim... Nasıl giriyor rüyalarıma, düşüncelerime aniden hazırlıksız...

Bugün onu anmak adına irmik helvası yaptım ona dualar ederek, gitmiştir ruhuna inşallah... Oldum olası severim irmik helvasını. Çok klasiktir belki ama bana hep çocukluğumu çağrıştırır. Hele o içinde ki kavrulmuş dolma fıstıkları... tereyağlı... miss gibi... ohhh...

: )

İster misiniz tarifini?

İrmik helvasi

  • 2 bardak irmik
  • 2 bardak şeker
  • 1,5 bardak su
  • 1,5 bardak süt
  • 200gr tereyağ
  • 40gr dolma fıstığı

•İrmiği tencerede sürekli karıştırarak harlı olmayan bir ateşte kavuruyoruz.

•Başka bir tencerede su, süt ve şekeri kaynatıyoruz. İrmiklerin rengi hafif dönmeye başlayınca dolma fıstıklarını içine atıp onları da kavuruyoruz. Kokusu çıkıp istediğimiz rengi aldığında (yaklaşık 25-30dakika) tereyağı ekleyip eritiyoruz.

•Şekerli sütü irmiğin üzerine ekleyip kaynamaya bırakıyoruz arada karıştırmayı unutmuyoruz. Suyunu çekmeye başlayınca altını kısıyoruz. ( biraz pilav yapımı gibi) yapış yapışlığı gittiğinde çatalla irmikleri havalandırıp tane tane olması için tarıyoruz. Ardından ateşten alıyoruz.

•Kapağını kapatıp üstüne bez kapatıp demlendiriyoruz. 15 dakika sonra çatalla havalandırmayı bir kez daha yapıyoruz. İstediğiniz kıvama gelene kadar 1-2 kez daha havalandırma yapabilirsiniz. Ilık servis ediyoruz.

Afiyet Olsun...

Seyda

@hikayemvarokursan

2 Comments to “ Bugün annemdeydik hep beraber…”

  1. Aylin Boga says :

    Nurlar içinde yatsın baban Seyda’cım…Ne güzel ifade etmissin gozumde canlandirdim bile babani koltugundan sizin belli ki neseli evinizdeki enerjiyi izlemesini…
    Bu arada ellerine saglik, ahh cok severim de yapmam, ayni tarif aileden gelen..Simdilerde icinde biraz portakal kabugu rendesinin aromasi hosuma gider oldu. Sekeri de az konuyormus oyle olunca dediklerine gore..
    Cok sevgiler …
    Opuyorum..

    1. Art Cafe says :

      canımmm teşekkürler yorumuna, benim için çok değerli…ben de öpüyorum seni…

TOP